کارت گرافیک چیست و چه انواعی دارد؟ - فناوران نسل برتر رایانه (کامپیوتر فیض)

کارت گرافیک چیست و چه انواعی دارد؟

کارت گرافیک چیست و چه انواعی دارد؟

تکنولوژی روز به روز پیشرفت‌های بیشتری دارد و باعث شده است تا ابزار مختلفی به دنیا ارائه شود. کارت گرافیک نیز یکی از ابزاری است که در نمایشگرهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و داده‌های گرافیکی را مدیریت می‌کند. این ابزار در دستگاه‌های زیادی وجود دارد و انواع مختلفی دارد.

کارت گرافیک چیست
کارت گرافیک بر روی نمایشگرهای مختلف وجود دارد.

کارت گرافیک چیست؟

کارت گرافیک نوعی آداپتور نمایشگر یا کارت ویدئویی است که در اکثر دستگاه‌های محاسباتی و نمایشگرها نصب شده است تا داده‌های گرافیکی با وضوح بالا، رنگ و ظاهر کلی نمایش داده شوند. کارت‌های گرافیک با پردازش و اجرای داده‌های گرافیکی با استفاده از تکنیک‌ها، ویژگی‌ها و عملکردهای پیشرفته، نمایشگر تصویری با کیفیت بالا را ارائه می‌دهد

کارت گرافیک همچنین به نام آداپتور گرافیکی، کنترل کننده گرافیک، کارت شتاب دهنده گرافیک یا صفحه گرافیکی نیز شناخته می‌شود. این دستگاه برای حذف وظایف پردازش گرافیکی از پردازنده یا رم طراحی شده است و شامل یک واحد پردازش گرافیکی اختصاصی یا GPU و یک رم اختصاصی است که به آن کمک می‌کند تا داده‌های گرافیکی را با سرعت بالا پردازش کند. GPU مسئول نمایش دادن تصویر روی صفحه نمایشگر است. این بخش، داده‌ها و دستورالعمل‌ها را از واحد پردازش مرکزی یا CPU می‌گیرد و آن را پردازش می‌کند و به صفحه‌نمایش دستور می‌دهد که چه چیزی را نمایش دهد.

مانند اکثر پردازنده‌ها، این کارت‌های گرافیک نیز بخش محافظت کننده از گرما دارد که باعث می‌شود تا گرما از GPU دور نگه داشته شود و به آن آسیب نرساند. این سیستم، امکان نمایش تصاویر 3 بعدی، شفاف‌سازی تصویر، تقسیم‌بندی به پیکسل بالاتر، طیف گسترده‌تری از رنگ‌ها و مواردی از این قبیل، به کمک کارت‌های گرافیک با کیفیت نیز فراهم می‌شود.

علاوه بر این کارت گرافیک شامل پورت‌های مختلف توسعه دهنده مانند AGP,HDMI، تلویزیون و اتصال مانیتورهای چندگانه است. این سیستم می‌تواند به صورت یکپارچه در مادربرد قرار گیرد که به صورت یک ابزار جانبی به آن اضافه گردد.

انواع کارت گرافیک

کارت‌های گرافیک ممکن است در سیستم‌های زیادی در اطراف شما وجود داشته باشد. انواع کارت گرافیک موارد زیر را شامل می‌شود که هر کدام بسته به نوع دستگاه پذیرنده بر روی آن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کارت یکپارچه:

اگر یک رایانه آماده خریده‌اید و آن را ارتقا نداده‌اید یا هیچ گونه مونتاژی روی آن انجام نگرفته است، احتمالاً نمونه کارت یکپارچه روی آن قرار گرفته است. ارتباط کارت با مادربرد به صورت کارت گرافیکی پردازنده شناخته می‌شوند و گزینه‌های پیش فرض در مادربردهای استاندارد است.

این کارت‌ها قابل ارتقا هستند و می‌توان با وصل کردن یک کارت گرافیک جدید به مادربرد رایانه، کارت قدیمی را نادیده گرفت و از مدل جدیدتر و با کارایی بیشتر استفاده کرد. تنوع و قدرت این کارت‌ها معمولاً نسبت به مدل‌های جدیدتر، کمتر است.

انواع کارت گرافیک
مدل‌های مختلفی از کارت گرافیک با سرعت متفاوت وجود دارد.

PCI :

این کارت‌ها از شیارهای PCI در مادربرد برای اتصال به رایانه استفاده می‌کنند. این مدل معمولاً قدیمی هستند و اکثر رایانه‌های قدیمی شیارهای PCI دارند و فاقد انواع اتصالات جدید هستند. به همین علت هنوز هم این کارت گرافیک در بازار خرید و فروش می‌شود.

AGP :

کارت‌های گرافیکی از این نوع، مانند نوع PCI از شیارهایی که به مادربرد وصل می‌شوند، تشکیل شده‌اند. این کارت‌ها دارای 4 سرعت هستند که سریع‌ترین آن‌ها تا 8 برابر نوع اولیه آن است. ولی اگر مادربرد رایانه شما از سرعت کمتری مانند 1x، 2x یا 4x پشتیبانی کند، کارت گرافیک نیز خود را با آن مطابقت می‌دهد و سرعت خود را کمتر می‌کند.

اتصالات AGP به دلیل محدودیت‌های تکنولوژیکی، به اندازه شکافهای PCI-E خیلی سریع نیستند و در نتیجه، برای اجرای سرعت‌های بالاتر توسعه نخواهند یافت. با این حال، مانند کارت‌های PCI نسبت به کارت‌های برش دار سازگاری بیشتری دارند.

PCI-Express :

این کارت‌ها به نام PCI-E نیز شناخته می‌شوند و بیشتر شناخته شده‌اند و از انواع کارت گرافیک هستند که به مادربردها وصل می‌شوند. این کارت‌ها می‌توانند سرعت سیستم را تا 16x نیز افزایش دهند و برای افرادی که قصد دارند بازی‌های رایانه‌ای با گرافیک بالا و نرم‌افزارهای قوی را روی سیستم خود نصب و اجرا کنند، بهترین گزینه است

عوامل مؤثر روی سرعت کارت گرافیک چیست؟

علاوه بر نوع کارت‌های گرافیک، برخی عوامل دیگر نیز بر روی سرعت و کیفیت کارت تأثیرگذار هستند.

  • سرعت هسته و سرعت شیدر و فرکانس کاری این دو در کنار هم اثر مستقیمی بر روی سرعت کارت دارند.
  • هسته CUDA یا تعداد شیدر اثر مستقیمی بر روی سرعت پردازش دارد. محاسبات مربوط به حرکات اجسام، ذرات غبار، نورپردازی، سایه و غیره توسط این واحد که به نام شیدر نام‌گذاری می‌شود، انجام می‌پذیرد.
  • خنک‌کننده مناسب: سیستم‌های خنک‌کننده فعال و غیرفعال وجود دارند که در نوع غیرفعال آن، فن وجود ندارد. لوله‌های حرارت گیر و فن در نوع اکتیو وجود دارد و به بهبود کیفیت کارت گرافیک می‌انجامد.

این عوامل در کنار هم و همین طور مدل کارت گرافیک باعث می‌شود تا کارایی پردازنده بالا رود و نمایشگر، کیفیت بهتری از تصویر و حرکات آن ارائه دهند و متناسب با نوع مادربرد می‌توان آن‌ها را انتخاب و اضافه کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *